Hälsa & hållbarhet

Hälsa och hållbarhet

 

Vi står idag inför en inre ekologisk kris. På 80-talet såg vi granarna tappa barren, ozonhålet växa och sjöarna bli försurade. Efter opinionsbildning insåg även politikerna att samhället på ett helt annat sätt måste respektera naturens egna principer. Idag står vi inför en liknande kris där obalans och bristande förståelse för vår inre naturs principer leder till eskalerande utmattningssyndrom, depression och allmän disintegration i livet. Yoga. mindfulness och grön rehab passar kanske inte alla, men har för många erbjudit en väg hem till ett balanserat liv rotat i meningsskapande sammanhang.

 

Inom ramen för människorättsorgansiationen Soteria International arbetar vi för att lyfta frågan om inre ekologi i Europaparlamentet. Färjås Yogaretreats erbjuder med sin belägenhet och yogiska erfarehet en fantstisk möjlighet att arbeta direkt med förbindelsen mellan inre och yttre natur. Tillsammans med läkare, psykologer, sociologer och ayurvedaläkare utvecklar vi två olika spår till ökad hälsa och växande genom samspelet med naturen; grön rehab för dem som är där,och förståelse av regenerativt småskaligt lantbruk, mathantverk och örtmedicin på ett sätt som alla kan ta till sig. 

Örtmedicin och gör-det-själv (DIY)


Naturen är en ständig källa till hälsa och växande! Även skolmedicinen använder främst aktiva principalier från växtriket i sina mediciner, men isolerade och bortom vår naturliga känsla för proportioner och själva läkoprocessen.

 

Att komma igång med medicinalörter är lite som att börja baka eget bröd. I början känns det kanske svårt och osäkert, men har man väl lärt känna en handfull växter och deras inverkan på oss, så växer intresset, självförtroendet och entusiasmen för att gå vidare i utforskandet av denna levande del av livet!

 

Det är viktigt för oss att inte bara producera bra produkter, utan främst att låta andra lära sig hur man gör det själv. Precis som vi får så mycket mer ut av svampen vi har plockat själva, eller äpplet som plockats av vår son, så är den personliga förbindelsen och kontakten med växterna avgörande i vår syn på hälsa, helande och det heliga.

 

Färjås Yogaretreats har utgivit "The Gardener of the Soul" med grundläggande reflektioner kring hälsa, gör-det-själv och samhället. Därifrån har vi utvecklat workshops där du lär dig göra bl.a krämer, tinkturer, skrubb, olja och kombucha.



Färjås Andelsjordbruk


Tillsammans med grannarna driver vi Färjås Andelsjordbruk. Utgångspunkten är regenerativt småskaligt lantbruk, där vi förädlar jorden istället för att ta från den. Vi odlar bovete, Färjåsvete och svedjeråg. Svarta bönor, gråärt och gula ärtor. Morot, rödbeta, palasternacka och rättika. Potatis och pumpa.


Vi har höns, bin och får. Fåren håller landskapet öppet och naturvårdande, i samarbete med Länsstyrelsen och Västkuststiftelsen.


.

Återkommande workshops!


  • Kombucha (få med start-kit hem)
  • Syrnade grönsaker (surkål, men mycket mer än bara kål..)
  • Tempeh
  • Färskost, lagrad ost och messmör
  • Biodling, honung och propolis
  • Örtmedicin - Johannesört, rölleka, gråbo (+ malört), kvanne och annat som dyker upp
  • Skrubb, kräm, lotion och massageolja


Håll utkik efter våra kommande workshops på Facebook, eller hör av dig om ni är ett gäng som vill komma förbi och lära er!

Mindfulness & grön rehab


Under perioder erbjuder vi grön rehab på Färjås Yogaretreats. I en grupp på 5-8 personer som söker naturlig ro och rum för att hiotta tillbaka till sin inre balans.


Vi utgår från ett enkelt program med yoga/minfulness, gemensam vegetarisk måltid och tid till trädgårdsarbete eller hantverk. Det erbjuds även möjlighet för samtal kring livet och varat, individuellt och i grupp.


Yogan/mindfulness är mjuk och inkännande, utifrån var och ens mål och möjligheter. Samtalen tar utgångspunkt i den yogiska traditionen och de utmaningar vi stöter på i vår samtid.


Trädgårdsterapin och hantverksdelen utformas efter var och ens intressen och möjligheter; ta hand om fåren, slå med lie, hugga ved, fördjupa sig i permakultur, biodling eller att arbeta med runor.


Vår mindfulness och gröna rehab följer ett program utarbetat i samarbete med läkare, psykologer, sociologer och terapeuter. Vissa av dem erbjuder även privatkonsultationer inom ayurveda, klanghealing, klassisk psykologi, läkande massage, yoga och meditation.


Det dagliga programmet börjar med samling följt av mindfulness övningar. Därefter har du egen tid med dig själv, eller så hjälper du till med lunchen. Efter den gemensamma måltiden ges plats åt samtal och trädgårdsterapi, enskilt eller i grupp och dagen avslutas gemensamt med en kortare meditation.



Mathantverk och cirkulär förädling

Inspirerade av all världens mathantverk har vi med tiden utvecklat vårt egna sätt härute på Färjås Yogaretreats. Yoga är balansen mellan medvetande och energi, och att förstå och hushålla med resurserna. Att undanröja omedvetet spill är en enkel och elegant princip som har väglett oss till allt mer cirkulärt mathantverk.


Det innebär det att Färjås mathantverk först och främst utgår från det vi odlar själva, på Färjås Andelsjordbruk. Vinterns meny bestäms alltså av vårens sådd, sommarens växt och höstens skörd. Så mycket näring som möjligt återförs till jorden, genom kompost och gödsel.


En annan cirkulär niv uppstår genom synergier under själva förädlingsprocesserna. Vi får mjölk från bonden vars kor betar strandängarna nedanför. Ändå tog det emot att göra egen ost, då vi inte hade hittat något att göra all vassla som blir över efter ystandet. Visst går den utmärkt att använda vid bak, men inte i så stora mängder.. Vi visste att man kan göra messmör genom att reducera vassla länge, men då skall spisen stå och dra el under alla de 30 timmar som det kan ta att reducera 10 liter vassla till 0,7 liter messmör.


I vintras började vi använde vedspisen mer till matlagning, och med det föll de olika stegen på plats. Med vedspisen är det till en fröjd att låta vassla, kombucha och annat reducera eller koka dag och natt, medan köket hålls varmt och trevligt. Långkok på vedspisen gav samtidigt lösningen för produktion av vår gråärtstempeh. Vedspisens värmeugn håller precis den värme som får tempeh-sporerna att tro att de är i Indonesien.


På liknande sätt hittar vi in i allt fler cirkulära rörelser i förädlandet. Vi gör havremjölk på samma havre som sedan blir den gröt som havremjölken serveras till. Vi låter skal och kärnor från pumpan koka till buljong samtidigt som vi lagar, och låter den till slut hamna i pumpasoppan. Vi gör förövrigt buljong av allt som med tiden blir för träigt i odlingarna, vilket är grunden till vinterns soppor.

Blir kombuchan för sur får den bli vinäger, som tex används istället för löpe när vi ystar ost.

När vi skördar honung skrapar vi ur ramarna och ställer tillbaka dem. Det honungsfulla vax som silas ifrån läggs i vatten, och honungsvattnet kan sedan användas till inläggningar, sylter och drycker. 


Många hittar in i hur groddande och surdegsbakande blir sin egen dans, och gradvist utforskar vi denna dansande cirkulära rörelse i allt större delar av vårt mathantverk. 


 

Program torsdagar

0900-09.15 Samling och delande

09.15-10.15 Mindfulnessövningar, yoga och avspänning

10.15-11.15 Egen tid/laga lunch

11.15-12.45 Lunch och grön rehab

12.45-13.00 Samling och avslutande samtal

 

Vi välkomnar deltagare privat, i samarbete med din arbetsplats under sjukskrivning eller som arbetsträning. Priset beror på vem som betalar - hör av dig till oss eller kom förbi på besök om du är intresserad av att veta mer!